Stijgende energieprijzen

Je hebt het vast gehoord of gelezen. De energieprijzen, en dan met name die van het gas, zijn de afgelopen maanden explosief gestegen. Dat heeft gevolgen voor iedereen.

Wat merk je van de stijgende energieprijzen?
Iedereen in Nederland zal hier wat van merken. De energierekening wordt hoger. Hoeveel? Dat verschilt per huishouden en hangt af van verschillende situaties. Denk aan je type contract, het weer en je eigen stookgedrag. Op deze pagina staan de meest gestelde vragen en antwoorden.

Energietoeslag voor lage inkomens
Huishoudens met een laag inkomen of een inkomen net boven het sociaal minimun krijgen via de gemeente in 2022 een extra tegemoetkoming voor de stijgende energiekosten. Op www.nijkerk.eu/energietoeslag-voor-lage-inkomens/ vind je meer informatie.

Veel gevraagd over Stijgende energieprijzen

Waarom stijgen de energieprijzen?

Algemeen

Er zijn verschillende zaken die meespelen. Onder andere:

  • De actuele ontwikkelingen in Oekraïne hebben direct invloed op de energiemarkt, waardoor de energieprijzen flink stijgen. Vooral de gasprijs bereikt vrijwel dagelijks een nieuw record. Europa is voor ongeveer 40% van de gasbehoefte afhankelijk van Rusland.
  • De economie herstelt zich sneller van de coronapandemie dan gedacht. Daardoor is het energieverbruik toegenomen en is er veel gas nodig.
  • In Groningen wordt steeds minder gas uit de grond gehaald. Daarom is Nederland afhankelijker geworden van buitenlandse leveranciers. Zij hebben, onder andere door onderhoud, moeite om meer aardgas te leveren.
  • Het voorjaar van 2021 was koud en daardoor werd er meer gas gebruikt om te verwarmen. Dit zorgde voor een lage gasvoorraad. Die is in de zomer door de hogere prijzen veel minder bijgevuld dan normaal.

Ik denk in aanmerking te komen voor een eenmalige energietoeslag. Hoe kom ik aan informatie?

Algemeen

Huishoudens met een laag inkomen of een inkomen net boven het sociaal minimum krijgen via de gemeente in 2022 een extra tegemoetkoming voor de stijgende energiekosten. Op www.nijkerk.eu/energietoeslag-voor-lage-inkomens/ lees je hier meer over. 

Wat doet WSN tegen het stijgen van de energierekening?

Algemeen

Ook wij volgen de veranderingen op de energiemarkt en hopen dat de overheid met goede maatregelen komt. Wij gaan in ieder geval door met het verduurzamen van onze woningen. De meeste energie bespaar je namelijk als je huis goed is geïsoleerd. We kunnen helaas niet alle woningen meteen aanpakken. Je hoort van ons als we je huis gaan verduurzamen. Je ontvangt dan informatie met wat we gaan doen en wanneer.

Wat kan ik zelf doen tegen het stijgen van mijn energierekening?

Algemeen

Het weer maar ook je eigen stookgedrag heeft invloed op je energierekening. Minder energie verbruiken is soms maar een klein beetje mogelijk, maar kan toch helpen. Denk aan korter douchen, tochtstrippen plaatsen of de verwarming een graadje lager zetten of uitzetten in kamers die je niet gebruikt. Lees hier onze tips om geld en energie te besparen. En kijk ook op de website van Milieu Centraal.

Ik betaal een voorschot op de stookkosten aan WSN. Wat betekent de stijging van de energieprijs voor de hoogte van mijn voorschot?

Algemeen

De kosten voor het verwarmen van je woning (= de gasprijzen) zijn sinds januari 2022 explosief gestegen. Omdat wij willen voorkomen dat je bij de eindafrekening over 2022 geconfronteerd wordt met een enorm hoge afrekening, verhogen wij je voorschotbedrag per 1 april. In maart krijg je een brief hierover. 

Wat wordt mijn nieuwe voorschotbedrag?

Algemeen

Om deze extreme prijsstijging te compenseren, verhogen we de voorschotbedragen stookkosten op 1 april met 53%. Wat jouw nieuwe voorschotbedrag is, staat in de brief die je in maart van ons krijgt.

Per wanneer verandert er iets voor mij in het bedrag van mijn voorschot?

Algemeen

Vanaf 1 april ’22 passen we je voorschotbedrag aan.

Ik wil het extra voorschotbedrag niet betalen, omdat ik hierdoor misschien in betalingsproblemen kom.

Algemeen

Neem contact met ons op. Onze klantconsulenten zijn iedere werkdag bereikbaar van 8.30 tot 12.30 uur om je vragen te beantwoorden en je te helpen. 

Ik betaal mijn energierekening rechtstreeks aan mijn energiebedrijf. Wat betekent de stijgende prijs voor mij?

Algemeen

Vragen over wat het precies voor jou betekent stel je aan je energiebedrijf. Wij hebben hier geen invloed op. We hebben wel bespaartips voor je.

Het lukt niet om mijn energierekening te betalen.

Algemeen

Het is belangrijk dat je niet verrast wordt door de hogere kosten en aan het einde van het jaar een groot bedrag bij moet betalen. Neem daarom nu al contact op met je energiebedrijf om te overleggen of je het energiebedrag per maand iets kan verhogen.