Wet Eenmalige Huurverlaging

De Wet Eenmalige Huurverlaging regelt dat huurders met een laag inkomen (tot 120% van het sociaal minimum) en een huurprijs hoger dan € 575,03 recht hebben op verlaging van de netto huur. 

Als het volgende allemaal waar is, verlagen we je netto huur naar € 575,03: 

 1. Je huurt een zelfstandige, sociale huurwoning.
 2. Je woonde op 1 maart 2023 in je huidige woning. 
 3. Je kale huurprijs is nu of vanaf 1 juli 2023 hoger dan € 575,03.
 4. Je hebt een laag inkomen (zie onderstaande tabel). 

  Zelf huurverlaging aanvragen

  Veel gevraagd over Wet Eenmalige Huurverlaging

  Moet ik zelf iets doen om in aanmerking te komen voor de eenmalige huurverlaging?

  Algemeen

  Had je in 2021 een laag inkomen? Dan hoef je niets te doen. Wij regelen de huurverlaging voor je. Dit zijn de stappen:

  1. De Belastingdienst informeert ons of je recht hebt op een huurverlaging.
  2. Begin mei 2023 krijg je een bericht van ons.
  3. Je huur wordt per 1 juli 2023 verlaagd naar € 575,03.  

  Heb je na 2021 te maken gekregen met een inkomensdaling? Bijvoorbeeld door baanverlies, pensionering of vertrek van een partner of kind? Dan moet je zelf een aanvraag indienen. Dit zijn de stappen:

  1. Controleer zelf goed in deze inkomenstabel of je in aanmerking denkt te komen. Je inkomen moet al minimaal 6 maanden laag zijn. Inkomen van kinderen telt pas mee vanaf 27 jaar.
  2. Dien zelf een aanvraag huurverlaging in.
  3. Binnen 3 weken ontvang je van ons een voorstel. Bij toekenning van de huurverlaging, gaat deze binnen 2 maanden na aanvraag in.

  Wie krijgt eenmalige huurverlaging?

  Algemeen

  Als het volgende allemaal waar is, heb je recht op eenmalige huurverlaging:

  • Je huurt een sociale huurwoning.
  • Je woonde op 1 maart 2023 in de woning.
  • Je huur is nu of vanaf 1 juli 2023 hoger dan € 575,03 per maand. Het gaat om de kale huur, dus servicekosten tellen niet mee.
  • Het jaarinkomen van je huishouden valt binnen de gestelde inkomensgrenzen. Je inkomen moet minimaal 6 maanden lang laag zijn. Inkomen van kinderen telt pas mee vanaf  27 jaar.

  Huurders die met hun inkomen van 2021 in aanmerking komen voor deze huurverlaging, krijgen begin mei automatisch bericht van ons hierover.

  Heb je na 2021 te maken gekregen met een inkomensdaling, bijvoorbeeld door baanverlies, pensionering of vertrek van een partner of kind? Dien dan zelf een aanvraag huurverlaging in

  Weet WSN mijn inkomen?

  Algemeen

  Nee, dat mag niet. De Belastingdienst vertelt ons niet wat je inkomen is. Zij geeft WSN alleen een indicatiet of je recht hebt op huurverlaging of niet. De Belastingdienst kijkt daarbij naar het jaarinkomen in 2021.

  Hoe weet ik of ik een sociale huurwoning of een vrije sector woning huur?

  Algemeen

  Op de website Rijksoverheid.nl kun je aan de hand van je aanvangshuurprijs (je huur bij de start van je huurcontract) zien of je in een sociale huurwoning of vrije sector woning woont.

  Hoeveel lager wordt de huur bij eenmalige huurverlaging?

  Algemeen

  Voldoe je aan de voorwaarden? Dan wordt je netto huur verlaagd naar € 575,03 per maand. De servicekosten blijven gelijk. 

  Wanneer gaat de eenmalige huurverlaging in?

  Algemeen

  • Huurders die op basis van hun inkomen in 2021 in aanmerking komen, hoeven niets te doen. Zij krijgen vanaf 1 juli 2023 automatisch een huurverlaging. 
  • Huurders die na 2021 (in 2022, 2023 of 2024) te maken krijgen met een inkomensdaling, kunnen zelf vanaf 1 mei ’23 een aanvraag voor huurverlaging indienen. Binnen 3 weken ontvang je dan een voorstel van ons. Bij toekenning van de huurverlaging, gaat deze 2 binnen maanden na aanvraag in.  

  Let op: huurverlaging aanvragen kan tot en met 30 december 2024.

  Ik krijg huurverlaging. Moet ik zelf iets veranderen in het betalen van mijn huur?

  Algemeen

  • Betaal je de huur via automatische incasso? Dan passen wij het huurbedrag aan naar je nieuwe huur. Je hoeft zelf niks te doen.
  • Maak je maandelijks de huur over of doet iemand anders dit voor je? Dan moet je het maandelijkse bedrag wel zelf aanpassen. Dat kunnen wij niet voor je doen.

  Ik krijg huurverlaging. Gaat mijn huurtoeslag ook omlaag?

  Algemeen

  Dat kan, maar de huurverlaging is altijd hoger dan de daling van de huurtoeslag. WSN geeft de gewijzigde huurprijs binnen 3 weken door aan de Belastingdienst. Wij raden je aan de nieuwe huurprijs zelf ook door te geven via www.Toeslagen.nl.

  Mijn huurprijs is lager dan € 575,03. Kom ik in aanmerking voor eenmalige huurverlaging?

  Algemeen

  Nee, als je netto huur al lager is dan € 575,03 kom je niet in aanmerking voor eenmalige huurverlaging.

  Ik woon in een vrije sector woning. Kan ik eenmalige huurverlaging aanvragen?

  Algemeen

  Nee, de Wet Eenmalige Huurverlaging geldt alleen voor huurders van een zelfstandige sociale huurwoning. De huurprijs bij aanvang van je huurcontract bepaalt of je een vrije sector woning huurt. Op de website van de Rijksoverheid kun je dit zelf opzoeken.