Woning toegewezen gekregen

Als je, misschien wel voor het eerst in je leven, een woning gaat huren, moet je van alles regelen. Met de vragen en antwoorden hieronder helpen we je op weg. 

Veel gevraagd over Woning toegewezen gekregen

Ik ben vergeten de meterstanden door te geven aan de energieleveranciers. Hebben jullie de beginstanden voor mij?

Algemeen

Ja, die vind je op het opleveringsformulier dat je bij de oplevering van onze woonconsulent hebt gekregen. 

Ik heb een woning toegewezen gekregen, maar nu wil ik de woning toch niet accepteren. Wat nu?

Algemeen

Er zijn 2 situaties mogelijk:

  1. De huurovereenkomst is nog niet ondertekend. Je kunt de woning afzeggen. Neem contact met ons op. Wij gaan op zoek naar een nieuwe huurder. Staat de woning tijdelijk leeg door de weigering? Dan brengen wij deze kosten in rekening. Je behoudt wel jouw inschrijfduur.
  2. De huurovereenkomst is ondertekend. Dan gelden de regels voor een huuropzegging en verlies je je inschrijfduur. Weet je zeker dat je de woning niet wilt gaan huren? Ga dan naar Huur opzeggen.

Ik wil de oplevering van mijn woning verplaatsen. Kan dat?

Algemeen

Soms kan de oplevering later plaatsvinden. Dan moet er wel ruimte zijn in de agenda van de woonconsulent. Het naar voren verplaatsen van de afspraak kan niet. Wij hebben de sleutels dan nog niet of er wordt nog gewerkt. De ingangsdatum van de huurovereenkomst en de huurbetaling veranderen niet.

Kan ik een plattegrond van mijn huurwoning krijgen?

Algemeen

Ja, dat dat kan. Neem contact met ons op.
De afmetingen op een plattegrond kunnen afwijken van de werkelijke situatie. Meet zelf de woning na voordat je gordijnen, vloerbedekking en andere zaken bestelt. Bij de woningadvertentie staat meestal al een plattegrond.

Moet ik mij inschrijven bij de gemeente als ik een woning van jullie ben gaan huren?

Algemeen

Ja, binnen 5 dagen na de verhuisdatum moet je je nieuwe adres doorgeven. Dit doe je bij de gemeente waar je nieuwe woonadres is. Je kunt dit ook regelen via de website van die gemeente. Je wordt dan ingeschreven in de basisadministratie van die gemeente (GBA). Je wordt automatisch uitgeschreven bij de gemeente of op het adres waar je eerst woonde.

Wanneer teken ik de huurovereenkomst voor mijn nieuwe woning?

Algemeen

Voor of tijdens de oplevering teken je de huurovereenkomst. Als je de 1e verhuurnota hebt betaald, krijg je na de oplevering de sleutels van de woning.

Wat doe ik met de post van de vorige bewoner?

Algemeen

Stuur de post 'retour afzender'. Streep het adres door en vermeld 'retour afzender'. Een postzegel is niet nodig. In verband met de privacy geven wij het nieuwe adres van de vertrokken huurder niet door.

Wat gebeurt er tijdens de oplevering van mijn nieuwe woning?

Algemeen

Tijdens de oplevering loopt onze woonconsulent of projectleider nieuwbouw samen met je door de woning. Hij of zij noteert bijzonderheden in een opleverrapport. Ook maakt hij of zij afspraken over mogelijke nog uit te voeren werkzaamheden. Als je de huurovereenkomst nog niet hebt getekend, doe je dat in de woning en krijg je de sleutels van de woning. Vergeet niet dat de eerste huur op onze rekening moet staan voordat wij de sleutels aan je geven. 

Wanneer betaal ik mijn 1e huur?

Algemeen

De eerste huur moet op onze rekening staan voordat je de sleutels ontvangt. Betaal hier direct je eerste huur. Je kunt vóór de oplevering ook bij ons op kantoor komen pinnen.

Ik huur bij jullie. Hoe zit het met de inboedelverzekering?

Algemeen

De inboedelverzekering moet u zelf regelen.
Let er op dat u een inboedelverzekering met huurdersbelang afsluit. Laat u door uw verzekeraar goed informeren.

Verzekeraars omschrijven huurdersbelang vaak als "het belang van de huurder bij vast aan het gebouw aangebrachte voorzieningen, die voor de rekening van de huurder zijn gevallen".
Wanneer je echter al langer in een huurwoning woont, is de kans groot dat je zelf aanpassingen hebt gedaan die je niet zomaar uit je woning kunt verwijderen. Voorbeelden hiervan zijn een nieuwe badkamer en keuken of aanbouw.

Deze veranderingen aan je woning heb je zelf gefinancierd en zijn jouw eigendom. Omdat deze zaken vastzitten aan je woning, vallen ze normaal gesproken onder je opstalverzekering. Maar als je in een huurwoning woont, heb je zelf geen opstalverzekering. Daarom kun je deze vaste onderdelen van je huurwoning meeverzekeren op je inboedelverzekering. Dit noemen verzekeraars huurdersbelang. Ook verbeteringen die de vorige bewoner van de huurwoning heeft aangebracht en die jij tegen betaling hebt overgenomen, vallen onder huurdersbelang.

Ik huur bij jullie. Hoe zit het met de opstalverzekering?

Algemeen

Die is door ons geregeld. U hoeft geen opstalverzekering af te sluiten.

Wie zorgt voor een naamplaatje bij de voordeur?

Algemeen

Huur je sinds kort of ga je binnenkort van ons huren?
Dan leveren wij een naamplaatje voor het bellentableau of de intercom bij de centrale ingang van de flat. In alle andere gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een naamplaatje bij de voordeur. 

Huur je al langer van ons?
Is het naamplaatje in het bellentableau of de intercom bij de ingang van een flat kapot of slecht leesbaar? Neem contact met ons op.. In alle andere gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een nieuw naamplaatje.