Ongedierte

Heb je last van ongedierte in je woning of woonomgeving? In de meeste gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. 

Veel gevraagd over Ongedierte

Mag ik mijn buxus verwijderen, want hij zit vol buxusmot?

Algemeen

De gemeente Nijkerk heeft de buxus verplichting in onze koopcontracten opgenomen. Om deze reden staat de verplichting ook in jouw huurcontract. De Gemeente Nijkerk is hierin leidend. In verband met de buxusmot hebben wij gevraagd om een schriftelijke reactie, deze vind je hieronder:

"De gemeente Nijkerk heeft er in haar kwaliteitsplan voor de nieuwbouwwijk De Vlinderbuurt voor gekozen om aan de voorzijde van de woningen tegen de straat aan buxus voor te schrijven. Om zo een snel en groen aanzien te krijgen in de wijk. Inmiddels zijn we zo'n 8 jaar verder en heeft de buxusmot zich over Nederland verspreid. Deze vlinder en dan met name de rupsen van deze vlinder eten de buxus helemaal kaal. Bestrijden vergt veel tijd en energie, gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen heeft grote gevolgen voor de vogels die eten van deze rupsen. Advies is in veel gevallen rooien van de buxus en iets nieuws aanplanten.

De gemeente Nijkerk adviseert om de buxus te vervangen door de Ilex crenata (lijkt veel op de buxus) of door andere struiken die geschikt zijn voor een lage afscheiding. Hierbij valt te denken aan Lavendela angustifolia, Lonicera nitida, Ligustrum vulgare of andere laag te houden soorten."

Ik heb last van broedende vogels. Wat kan ik doen?

Algemeen

Het broedseizoen verschilt per vogelsoort. Als vogels aan het broeden zijn, mogen wij geen verstorende werkzaamheden aan de woning doen. Een uitzondering hierop is als de volksgezondheid in gevaar komt. Bijvoorbeeld bij een nest in een rookgasafvoer. Neem hiervoor contact met ons op.

Komen jullie langs voor de bestrijding van ongedierte?

Algemeen

Nee, bij ongedierte moet je de bestrijding zelf regelen. Ongedierte komt vaak af op etensresten. Houd daarom je woning schoon en laat geen eten 'rondslingeren'. Sluit verpakkingen van voedsel goed af of bewaar aangebroken verpakkingen in afsluitbare voorraadblikken. Verder kun je bij het tuincentrum of bouwmarkt spullen kopen om ongedierte te bestrijden.

Blijf je last houden? Neem dan contact op met een gespecialiseerde ongediertebestrijder. De kosten zijn voor jezelf.

Voor welk ongedierte in mijn woning mag ik jullie wel bellen?

Algemeen

Als je last hebt van houtworm of boktor in je woning. Neem hiervoor contact met ons op. Wij kunnen dan de bestrijding in gang zetten. Bij ieder ander ongedierte is de bestrijding je eigen verantwoordelijkheid.

Wat kan ik doen aan de kakkerlakken in mijn woning?

Algemeen

Kakkerlakken planten zich snel voort, hierdoor kan er een plaag ontstaan. Zo'n plaag heeft mogelijk gevolgen voor de volksgezondheid. Daarom ben je verplicht om, als er kakkerlakken in of bij jouw woning zitten, dit direct te bestrijden. Neem hiervoor contact met ons op.

Wat kan ik doen aan muizen in mijn woning?

Algemeen

Het bestrijden van muizen is je eigen verantwoordelijkheid. Ze komen vaak af op etensresten. Hou het daarom in en om je woning goed schoon. Sluit verpakkingen van voedsel goed af of bewaar aangebroken verpakkingen in afsluitbare voorraadblikken. Om muizen te bestrijden, kun je muizenvallen of gif aanschaffen. Blijf je last houden van muizen? Neem dan contact op met een gespecialiseerde ongediertebestrijder.

Wat kan ik doen aan ongedierte in de algemene ruimte van mijn woongebouw?

Algemeen

Neem hiervoor contact met ons op. Er komt dan iemand van WSN de situatie bekijken. Als het mogelijk is, bestrijden wij het ongedierte.

Wat moet ik doen bij een wespen- of bijennest?

Algemeen

Het is afhankelijk van de plek waar het nest zit of je zelf iets moet regelen of wij je kunnen helpen.

  1. Zit het wespen- of bijennest in de gemeenschappelijke ruimte van je appartementencomplex? Neem hiervoor contact met ons op.
  2. Zit het nest in je woning of appartement, op het dak, balkon, in de tuin of spouwmuur? Dan moet je zelf iets regelen.
  • Wespen kun je bestrijden met een bestrijdingsmiddel van bijvoorbeeld HG. Ook kun je een ongediertebestrijder inschakelen.
  • Bij een bijennest neem je contact op met een imker. Hier vind je meer informatie: bijenhoudersvereniging in Nijkerk

Verder zijn er online verschillende ongediertebestrijders en imkers te vinden die in Nijkerk, Nijkerkerveen of Hoevelaken werken. 

Wat kan ik doen aan ratten in huis?

Algemeen

Ratten brengen ziektes over en veroorzaken veel schade. Het is dus belangrijk om ze direct te bestrijden. Dit moet je zelf regelen. Ze komen vaak af op etensresten. Hou het daarom in en om je woning goed schoon. Sluit verpakkingen van voedsel goed af en bewaar aangebroken verpakkingen in afsluitbare voorraadblikken.

Ratten planten zich snel voort en kunnen een plaag vormen. We adviseren je contact op te nemen met een gespecialiseerde ongediertebestrijder of de gemeente.

Wat kan ik doen aan zilvervisjes in mijn woning?

Algemeen

Een zilvervisje is een kruipend, zilverachtig glanzend insect. Ze komen vaak voor in vochtige en goed geïsoleerde woningen. Ook komen ze af op stapels kranten en tijdschriften. De bestrijding van zilvervisjes moet je zelf regelen. Er zijn verschillende middelen bij tuincentrum en bouwmarkt te koop. Goed ventileren helpt ook bij het voorkomen van zilvervisjes.