Zelf klussen in de woning

Om fijner te wonen mag je veel zaken in je woning zelf verbouwen of veranderen. Soms moet je WSN wel eerst om toestemming vragen. Iedere verbouwing of aanpassing moet vakkundig en veilig worden uitgevoerd. Let ook op dat je de woning niet beschadigd en dat de buren er geen overlast van hebben. En ga je ooit verhuizen? Dan kun je de veranderingen ter overname aanbieden aan de nieuwe huurder. 

Toestemming vragen is nodig voor: 

  • Klussen en aanpassingen die niet eenvoudig meer te herstellen zijn. Denk hierbij aan een buitenkraan, verhoogd toilet, zonwering, extra stopcontact of dakraam.
  • Verbouwingen waarvoor een vergunning nodig is. Denk aan een uitbouw of dakkapel.

Kleine aanpassingen die makkelijk ongedaan te maken zijn, zoals een laminaatvloer met ondervloer, mag je zonder onze toestemming uitvoeren.

Veel gevraagd over Zelf klussen in de woning

Heb ik toestemming nodig om zelf te klussen in mijn woning?

Algemeen

Voor grote klussen binnen of buiten moet je altijd vooraf toestemming van WSN krijgen. Je kunt hier een aanvraag voor aanpassingen in of aan je woning indienen. Wij beoordelen je aanvraag binnen 2 weken

Wat zijn grote klussen?
1. wijzigingen waarvan je, als je ooit gaat verhuizen, graag wilt dat WSN ze overneemt;
2. het maken van een open haard;
3. wijzigen van de indeling van de woning;
4. het aanbrengen of wijzigen van technische installaties (bijv. uitbreiding meterkast);
5. wijzigingen die niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden;
6. wijzigingen waarvoor een bouwvergunning of melding is vereist.


Vakman inschakelen
Gaat het om bouwkundige verandering in of aan je woning? Dan moet je die laten uitvoeren door een gediplomeerd vakman. Dat geldt ook voor een wijziging aan de installaties in de woning zoals de cv-, elektra- en gasinstallatie, waterleiding en riolering. Bij wijzigingen in de installaties van gas of elektra hebben wij een keuringsrapport nodig. Stuur je dat aan ons op?

Omgevingsvergunning van de gemeente
Kijk zelf even op de website van de gemeente Nijkerk of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Is een omgevingsvergunning nodig? Stuur dan een kopie aan ons op. De kosten van de vergunning(en) moet je zelf betalen. Je mag pas starten met de klus nadat je de vergunning heeft ontvangen en toestemming van ons heeft gekregen. Als je geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming.

Ik wil graag een buitenkraan aanleggen?

Algemeen

Je mag op eigen kosten een buitenkraan (laten) plaatsen. Je hebt hiervoor wel toestemming nodig van WSN. Ga naar Toestemming vragen voor zelf klussen.

Ik wil graag een verhoogd toilet?

Algemeen

Op eigen kosten kun je een verhoogd toilet (laten) plaatsen. Daarvoor heb je wel toestemming nodig van WSN. Ga hiervoor naar Toestemming vragen voor zelf klussen. Een verhoogd toilet wordt niet vergoed vanuit de Wmo. 

Ik wil graag koken op elektra en niet meer op gas?

Algemeen

Je mag op eigen kosten een extra groep laten aanleggen voor het koken op elektra. Je hebt hiervoor wel toestemming nodig van WSN. Ga hiervoor naar Toestemming vragen voor zelf klussen.

Let op: De gasaansluiting mag je niet verwijderen. Afdoppen is wel toegestaan.

Ik wil graag een laadpaal voor een elektrische auto. Hoe regel ik dat?

Algemeen

Dat is afhankelijk van waar je de auto parkeert en waar je de laadpaal wilt plaatsen:

  1. Parkeer je de auto op de openbare weg, dan kun je bij de gemeente terecht voor informatie over het aanvragen van een laadpaal
  2. Parkeer je de auto op eigen terrein bij je woning. Dan mag je op eigen kosten een laadpaal laten plaatsen op je eigen terrein. Je hebt hiervoor wel toestemming nodig van WSN. Ga naar Toestemming vragen voor zelf klussen. Het plaatsen van de laadpaal moet altijd uitgevoerd worden door een erkend installateur.

Wanneer moet ik een vakman of installateur inschakelen voor een klus?

Algemeen

Gaat het om een bouwkundige verandering in of aan je woning? Dan moet je die laten uitvoeren door een gediplomeerd vakman of installateur. Dat geldt ook voor een wijziging aan de installaties in de woning zoals de cv-, elektra- en gasinstallatie, waterleiding en riolering. Bij wijzigingen in de installaties van gas of elektra hebben wij een keuringsrapport nodig. Stuur je die naar ons toe?

Onderhouden jullie de aanpassingen die ik zelf in mijn woning gedaan heb?

Algemeen

Nee, daarvoor ben je zelf verantwoordelijk. Ook de kosten voor het vervangen moet je zelf betalen.

Ik heb zelf aanpassingen aan mijn woning gedaan. Ik heb dit niet aangevraagd. Wat kan ik doen?

Algemeen

Je kunt alsnog toestemming vragen. Hiervoor ga je naar Toestemming vragen voor zelf klussen.

Krijg je achteraf geen toestemming van WSN? Dan moet je de aanpassingen verwijderen als je gaat verhuizen.

Wanneer krijg ik een vergoeding als ik zelf veranderingen in of aan mijn woning heb gedaan?

Algemeen

WSN betaalt in een heel klein aantal gevallen een vergoeding voor een verandering die je zelf in de woning hebt aangebracht, mits de verandering in goede staat verkeert. Dit kan het geval zijn bij:

- 2e toilet;
- Velux dakraam;

Voor het bepalen van de vergoeding geldt een afschrijvingstermijn van 15 jaar vanaf het moment dat de verandering er is gekomen. Ga je bijvoorbeeld in het zesde jaar na het aanbrengen van de goedgekeurde verandering verhuizen, dan wordt bij overname een vergoeding betaald van 9/15e van de kosten. Deze kosten zijn het bedrag dat WSN voor het gebruikte materiaal zou hebben moeten betalen, als het mogelijk is, uitgedrukt per m2 of per m3. Bij stenen garages en uitbouwen hanteren we een afschrijvingstermijn van 25 jaar.

Mag ik een slimme deurbel plaatsen?

Algemeen

Met een slimme deurbel kun je zien wie er voor de deur staat, ook als je zelf niet thuis bent. Iemand belt aan, je opent de app, ziet livebeeld en kunt praten met de persoon voor de deur. 

Soms is het toegestaand een slimme deurbel te plaatsen en soms niet. Houdt rekening met: 

  • Bij een portiekwoning of woning aan de gang of galerij is een slimme deurbel niet toegestaan
  • De camera mag alleen aangaan bij aanbellen. Uitbreiden met een bewegingsmelder is niet toegestaan. 
  • Opslag van de beelden is niet toegestaan. . 

Voor het plaatsen van een slimme deurbel moet je altijd toestemming vragen aan WSN. Dat kun je online doen via een ZAV aanvraag.