Woning toegewezen gekregen

Er komen allerlei zaken kijken bij het huren van een woning. Met de vragen en antwoorden hieronder helpen we je op weg.

Veel gevraagd over Woning toegewezen gekregen

Ik ben vergeten de meterstanden door te geven aan de energieleveranciers. Hebben jullie de beginstanden voor mij?

Algemeen

Ja, die vind je op het opleveringsformulier dat je bij de oplevering van onze woonconsulent hebt gekregen. 

Ik heb een woning toegewezen gekregen, maar nu wil ik de woning toch niet accepteren. Wat nu?

Algemeen

Er zijn 2 situaties mogelijk:

  1. De huurovereenkomst is nog niet ondertekend. Je kunt dan de woning nog afzeggen. Neem hiervoor contact met ons op. Wij gaan dan op zoek naar een nieuwe huurder. Je houdt je inschrijfduur.
  2. De huurovereenkomst is al door jou ondertekend. Dan gelden helaas de regels voor een huuropzegging en verlies je een deel (25%) van je inschrijfduur. Om de rest van je inschrijfduur (75%) te houden, moet je je wel binnen een jaar weer inschrijven bij WoningNet Eemvallei. Weet je zeker dat je de woning niet wilt gaan huren? Ga dan naar Huur opzeggen.

Ik wil de oplevering van mijn woning verplaatsen. Kan dat?

Algemeen

Soms kan dat. Maar dan moet er wel ruimte zijn in de agenda van de woonconsulent van WSN. Het naar voren verplaatsen van de afspraak kan niet. Wij hebben de sleutels dan nog niet of er wordt bijvoorbeeld nog in de woning gewerkt. De ingangsdatum van de huurovereenkomst en de huurbetaling veranderen niet.

Kan ik een plattegrond van mijn huurwoning krijgen?

Algemeen

Ja, dat kan. Neem hiervoor contact met ons op.

Let op, de afmetingen op een plattegrond kunnen toch iets afwijken van de werkelijke situatie. Meet daarom zelf de woning na voordat je gordijnen, vloerbedekking en/of andere zaken bestelt. Op Woningnet staat ook een plattegrond.

Moet ik mij inschrijven bij de gemeente als ik een woning van jullie ben gaan huren?

Algemeen

Ja, binnen 5 dagen na de verhuisdatum moet je je nieuwe adres aan de gemeente Nijkerk doorgeven. Je kunt dit ook regelen via de website van de gemeente. Je wordt dan ingeschreven in de basisadministratie (GBA). Ook word je dan automatisch uitgeschreven bij de gemeente en/of op het adres waar je eerst woonde.

Wanneer teken ik de huurovereenkomst voor mijn nieuwe woning?

Algemeen

Voor of tijdens de oplevering teken je de huurovereenkomst. Als je de eerste huur hebt betaald, krijg je tijdens de oplevering de sleutels van je woning.

Wat doe ik met de post van de vorige bewoner(s)?

Algemeen

Stuur de post terug. Streep het adres door en schrijf er 'retour afzender' op. Je kunt het zo in de brievenbus doen. Een postzegel is niet nodig. Wij geven, in verband met de privacy, het nieuwe adres van de vorige bewoners niet door.

Wat gebeurt er tijdens de oplevering van mijn nieuwe woning?

Algemeen

Tijdens de oplevering loopt onze woonconsulent of projectleider nieuwbouw samen met je door de woning. Hij/zij schrijft de bijzonderheden in een opleverrapport. Ook maakt hij/zij afspraken over mogelijke nog uit te voeren werkzaamheden. Als je de huurovereenkomst nog niet hebt getekend, dan doe je dat ook op dat moment. Hierna krijg je de sleutels van de woning.

Vergeet niet dat de eerste huur op onze rekening moet staan, voordat je de sleutels ontvangt.

Wanneer betaal ik mijn eerste huur?

Algemeen

De eerste huur moet op onze rekening staan voordat je de sleutels ontvangt. Betaal hier direct je eerste huur. Je kunt vóór de oplevering ook pinnen bij ons op kantoor.

Ik huur bij jullie. Hoe zit het met de inboedelverzekering?

Algemeen

Je moet zelf een inboedelverzekering afsluiten.

Let er wel op dat je een inboedelverzekering met huurdersbelang afsluit. Vraag hiernaar bij je verzekeraar.

Wat is huurdersbelang?

Een verzekeringsmaatschappij omschrijft huurdersbelang vaak als "het belang van de huurder bij vast aan het gebouw aangebrachte voorzieningen, die voor de rekening van de huurder zijn gevallen".

Maar, als je ergens wat langer woont, is de kans groot dat je zelf wat aanpassingen hebt gedaan die je niet zomaar uit je huis kunt verwijderen. Bijvoorbeeld een nieuwe badkamer, keuken of aanbouw.

Deze aanpassingen in je woning zijn jouw eigendom, omdat je ze zelf hebt betaald. En omdat ze vastzitten in/aan je woning, vallen ze normaal gesproken onder de opstalverzekering. Maar die hoef je, als je in een huurhuis woont, niet zelf af te sluiten. Daarom kun je deze vaste ‘onderdelen’ van je huurwoning meeverzekeren op je inboedelverzekering. Dit heet dan dus huurdersbelang. Ook aanpassingen die de vorige bewoner van je huis heeft gedaan en die jij, tegen betaling, hebt overgenomen, vallen onder huurdersbelang.

Ik huur bij jullie. Hoe zit het met de opstalverzekering?

Algemeen

Die is door ons geregeld. Je hoeft geen opstalverzekering af te sluiten.

Wie zorgt voor een naamplaatje bij de voordeur?

Algemeen

Huur je een woning in een appartementencomplex?

  • Dan leveren wij een naamplaatje voor het bellentableau of de intercom bij de centrale ingang van het complex. In alle andere gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor het naamplaatjes.

Huur je al langer van ons?

  • Is het naamplaatje in het bellentableau of de intercom bij de ingang van een flat kapot of slecht leesbaar? Neem hiervoor contact met ons op. In alle andere gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een nieuw naamplaatje.