Brandveiligheid

Vanaf 1 juli 2024 gelden er landelijk strengere regels voor brandveiligheid, die zorgen voor veilige vluchtroutes bij rook en brand. Wat houden die regels in?

  • Vluchtroutes zijn altijd vrij
  • Geen (tuin)meubels, afvalzakken en decoratiematerialen in de gemeenschappelijke ruimtes of op de galerij
  • Fietsen, scooters en scootmobielen in berging of stalling

Ben je bewoner van een portiekflat of een woongebouw met gemeenschappelijke ruimtes als entree, hal, galerijen, trappen, trappenhuis, gangen of liften? Dan heeft deze nieuwe wet mogelijk ook gevolgen voor jouw woongebouw.

Veilige vluchtroutes
Wij zorgen voor veilige vluchtroutes. Onze vakmannen en woonconsulenten checken regelmatig of de vluchtroutes nog vrij zijn. Het gebeurt wel eens dat huurders spullen op de gang, galerij of in de centrale ruimten neerzetten. Die spullen kunnen brandbaar zijn, maar ook de vluchtweg blokkeren.
Het kan in sommige gevallen zo zijn, dat je de spullen dan moet weghalen om de doorgang vrij te houden. Niet altijd leuk, dat begrijpen we. Maar wel belangrijk voor een brandveilig thuis.

De komende tijd gaan we als WSN bepalen welke afspraken we met elkaar maken over de nieuwe regels. Waar dat kan ook rekening houdend met de wensen en behoeften van bewoners. Aan de wetgeving kunnen we helaas niets veranderen, daar moeten we aan voldoen en bovendien ziet de brandweer hierop toe.

In elke woning een rookmelder
Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht om rookmelders te hebben op alle verdiepingen in huis. Daarom plaatsten we rookmelder(s) in al onze woningen. Waren er al rookmelders? Dan controleerden we of ze nog goed werkten of vervingen de oudere rookmelders. Het plaatsen en onderhouden van de rookmelder(s) is voor huurders gratis.

Brandveilig huis
Brandveiligheid is nog veel meer dan een rookmelder en het vrij houden van vluchtroutes. Zoals bouwkundige uitvoering van de vluchtroute, ruimte voor hulpdiensten, gebruik van (zelfsluitende) deuren, liften en (nood)uitgangen. Je mag erop vertrouwen dat WSN alles doet aan brandveiligheid.

Veilig thuis
Brandveilig wonen betekent ook dat je bewust moet zijn van je eigen gedrag. Weet je bijvoorbeeld wat ontvlambare spullen zijn? Ben je alert op een werkende rookmelder? Weet je bijvoorbeeld wat je als bewoner het beste kunt doen bij rook of brand? WSN denkt erover na hoe we je daar het best over kunnen informeren.

Veel gevraagd over Brandveiligheid

Waarom mag er niets meer op de galerij of in de portiek bij mijn voordeur staan?

Algemeen

Bij brand ontstaat rook. Door rook kun je mogelijk niet meer zien waar je heengaat. Het natuurlijke gedrag van mensen is dat ze willen vluchten langs de muur. Dat is precies in portiekflats of op vluchtroutes in woongebouwen de plek waar mensen spullen neerzetten. Die staan in geval van brand dan veilig vluchten in de weg. Voor de veiligheid van u en uw medebewoners mag er dus niets op de galerijen en in de portieken staan.

Gelden de nieuwe regels voor brandveiligheid ook voor mij?

Algemeen

Ben je bewoner van een portiekflat of een appartementengebouw met gemeenschappelijke ruimtes als entree, hal, galerijen, trappen, trappenhuis, gangen of liften? Dan heeft deze nieuwe wet mogelijk ook gevolgen voor jouw woongebouw. Houd vluchtroutes altijd vrij; zet geen (tuin)meubels, afvalzakken en decoratiematerialen in de gemeenschappelijke ruimtes of op de galerij. Plaats fietsen, scooters en scootmobielen in berging of stalling.  

De komende tijd gaan we als WSN bepalen welke afspraken we met elkaar maken over de nieuwe regels. Waar dat kan ook rekening houdend met de wensen en behoeften van bewoners. Aan de wetgeving kunnen we helaas niets veranderen, daar moeten we aan voldoen en bovendien ziet de brandweer hierop toe

Wat als er geen plek is voor mijn scootmobiel in de centrale scootmobielstalling?

Algemeen

Nog niet alle complexen van WSN zijn voorzien van een scootmobielstalling met voldoende laadplekken. Is dit bij jou het geval? Neem contact op met WSN. Samen kijken we naar de mogelijkheden. 

Het stallen of opladen van je scootmobiel in de centrale hal, bij de lift of op de galerij is niet meer toegestaan. 

In de centrale berging is onvoldoende plek om mijn elektrische fiets op te laden. Wat doet WSN hieraan?

Algemeen

Een centrale berging biedt ruimte voor het stallen van je fiets. Deze is niet voorzien van een laadpunt voor je elektrische fiets. Dit regel je zelf in je eigen woning. We raden je dan ook aan om een fiets met afneembare accu te kiezen, zodat deze in de woning kan worden opgeladen.

In sommige bergingen of stallingen zijn laadpunten voor scootmobiels aanwezig. Deze zijn niet bedoeld voor het opladen elektrische fietsen.