Energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Een woning met een A++++-label is het meest energiezuinig. De woning is dan goed geïsoleerd en stoot weinig CO2 uit. Een woning met een G label is het minst energiezuinig. Tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2021 werd de energiezuinigheid van een woning aangegeven met een getal: de Energie-index.

Veel gevraagd over Energielabel

Hoe weet ik of mijn woning nog een Energie-Index of een nieuwe Energielabel heeft en hoe lang deze geldig is?

Algemeen

Je vindt al deze informatie op deze website.

Is er een minimale eis voor energiezuinigheid waar woningen aan horen te voldoen?

Algemeen

Op dit moment is er alleen voor nieuwbouwwoningen een minimale eis. Die moeten namelijk minimaal voldoen aan de eisen van het bouwbesluit.

Voor bestaande woningen stelt de overheid voor de toekomst wél eisen aan woningcorporaties. Vóór 2029 moeten de woningen met een E, F en G label verduurzaamd zijn. De overheid vindt op dit moment ook dat vanaf 2050 de woningen energieneutraal moeten zijn.

Verandert mijn huur door de invoering van het nieuwe energielabel?

Algemeen

Nee, als er een nieuw energielabel wordt opgesteld, verandert je huur niet. De overheid kan bijvoorbeeld wel bepalen dat een woning met een slecht label geen jaarlijkse huurverhoging krijgt.

Waar worden het energielabel en de energie-index voor gebruikt?

Algemeen

Allebei laten ze zien hoe energiezuinig een woning is. Ze zijn belangrijk voor het aantal huurpunten van je woning. De huurpunten worden ook berekend op basis van andere zaken, zoals oppervlakte en de WOZ-waarde van de woning. De huurpunten bepalen de maximale huurprijs van een woning.

Er zijn in mijn woning geen wijzigingen uitgevoerd, maar toch is mijn nieuwe energielabel veranderd. Hoe kan dit?

Algemeen

Sinds 2021 is er een nieuwe rekenmethode voor het opstellen van een energielabel. In die methode weegt bijvoorbeeld de isolatie zwaarder mee en zonnepanelen minder. Hierdoor kunnen dus soms verschillen ontstaan.

Waarom is mijn energielabel anders dan die van mijn buren?

Algemeen

Een energielabel bestaat uit heel veel onderdelen. Zoals type woning (hoek- of tussenwoning, beneden-, tussen- of bovenappartement), de grootte van de woning, type glas en isolatie, installaties, zelf aangebrachte voorziening/uitbouwen of zonwering. Wanneer er een verschil in één van die zaken zit, kan dit een verschil in het energielabel veroorzaken.

Ik heb een slecht energielabel, wanneer wordt mijn huis verduurzaamd?

Algemeen

Ieder jaar maken wij veel woningen duurzamer. Dit kan bestaan uit meerdere aanpassingen tegelijk of één kleine aanpassing. Het is ook afhankelijk van wat wij nog meer aan onderhoud aan de woning uitvoeren. Zodra wij jouw woning gaan verduurzamen, krijg je van ons informatie wat we gaan doen en wanneer.

Waarom is er vertraging bij de verduurzaming van sommige woningen en wijken?

Algemeen

Enkele woningen worden op termijn grondig gerenoveerd en gasloos gemaakt of gesloopt. Bestaande wijken zijn vaak nog niet geschikt om grote hoeveelheid woningen te voorzien van zonnepanelen. Het elektriciteitsnet kan dit namelijk niet aan, waardoor de woningen ook nog niet gasloos gemaakt kunnen worden.

De plannen voor deze wijken moeten we afstemmen met gemeente Nijkerk en Liander in verband met de TVW (Toekomst Visie Warmte) en de beschikbare stroomvoorziening in de straat of wijk. De uitwerking van deze plannen duurt daarom langer.