Ventileren

Gezond leven in huis begint met dagelijks ventileren. Zo komt er voldoende frisse lucht binnen en worden waterdamp en geurtjes afgevoerd. En, heel belangrijk, het verwarmen van een geventileerde ruimte kost minder energie dan bij een vochtige ruimte. Laat ventilatieroosters open staan, zet de mechanische ventilatie nooit uit, zet iedere dag de ramen open en gebruik je afzuigkap.

Bekijk onderstaande video's voor informatie & tips

Veel gevraagd over Ventileren

Waarom beslaat dubbel glas aan de buitenzijde?

Algemeen

Als het buiten koud is en de luchtvochtigheid hoog, dan kan er condens ontstaan aan de buitenkant. In het voor- en najaar kun je hier 's ochtends last van hebben. De condens verdwijnt vanzelf als de buitentemperatuur stijgt.

Hoe voorkom ik schimmel of vochtplekken in huis?

Algemeen

Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Dit komt meestal door te weinig ventilatie. Je kunt de schimmel weghalen met warm water met soda. Eventueel kun je daarna een schimmelwerend middel aanbrengen. Deze middelen koop je bij de vakhandel of bouwmarkt.

Moet ik in de winter mijn woning ventileren?

Algemeen

Ja, ook al is het buiten koud, ventileren is altijd belangrijk. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Een gemiddeld huishouden produceert dagelijkse ongeveer 10 liter vocht. Dit komt door ademen, afwassen, koken, douchen, transpireren, planten water geven, wassen en drogen. Door te ventileren ververs je de gebruikte lucht. En komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Ook daarom is het belangrijk om te ventileren.

Wat gebeurt er als ik niet genoeg ventileer?

Algemeen

​Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar: bobbelend behang, schimmel op muren, plafond of schimmel in de badkamer. Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt.

Let er dus op dat je goed ventileert. Dat is een stuk gezonder!

Hoe gebruik ik de standen van mijn mechanisch ventilatiesysteem?

Algemeen

Er zijn mechanische ventilatiesystemen met 2 standen en met 3 standen.

Bij een systeem met 2 standen gebruik je:

stand 1: als je niet thuis bent, als je overdag thuis bent, 's nachts en als je op vakantie bent;
stand 2: als je gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is.

Bij een systeem met 3 standen gebruik je:

stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als je op vakantie gaat;
stand 2: als je overdag thuis bent;
stand 3: als je gaat koken, douchen, verven, er was te drogen hangt of als er veel visite is.
Laat na het douchen of koken de ventilatie nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand staan. Zo verdwijnen bijna alle vocht en kookdampen.

Hoe maak ik mijn ventilatieroosters schoon?

Algemeen

Als de bediening stroef gaat, kan het zijn dat het rooster vervuild is. Je kunt het rooster schoonmaken met een borstel of stofzuiger. Bij sommige roosters kun je aan de binnenkant de kap eraf halen. De kap maak je schoon in een sopje met afwasmiddel. Wij adviseren de roosters en filters twee maal per jaar schoon te maken. Plaats de roosters wel op dezelfde plek terug.

Hoe vaak maken jullie de kanalen van het mechanisch ventilatiesysteem schoon?

Algemeen

Eens in de zes jaar komt de firma Schoonderbeek uit Nijkerk langs om de installatie te onderhouden. Je krijgt hier van te voren bericht over.

Wanneer vervangen jullie de filters van mijn mechanisch ventilatiesysteem met warmte terugwin (WTW)?

Algemeen

Eens in de zoveel tijd komt de firma Schoonderbeek uit Nijkerk langs voor onderhoud aan de installatie. Hoe vaak het onderhoudsbedrijf komt, is verschillend. Je krijgt van te voren bericht. De monteur laat dan ook een nieuw filter achter. Mocht het nodig zijn, dan kun je daarmee je oude filter zelf vervangen. De monteur legt uit hoe en wanneer je dit doet.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin (WTW)?

Algemeen

Dit is een systeem dat warmte uit de lucht haalt die de woning uitgaat. De WTW gebruikt dit dan weer om de lucht die de woning binnenkomt te verwarmen. Dit is gezonder en scheelt weer energiekosten.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Algemeen

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigventielen in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken?

Algemeen

De ventielen kun je zelf met een vochtig doekje schoonmaken. Eventueel gebruik je een beetje afwasmiddel. Zijn de ventielen erg vies? Haal ze dan voorzichtig uit de wand of het plafond en leg ze in een sopje. Let op! Als je de ventielen eruit haalt, zorg er dan voor dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst. Verwissel ze niet! Plak er bijvoorbeel deen stickertje op.

Heb je een ventiel met een filter? Vergeet dan niet de filters af en toe uit te wassen in een sopje met afwasmiddel.

Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte-terugwin is het goed om één keer per maand de filters schoon te maken met een stofzuiger.

Hebben jullie tips om goed te ventileren?

Algemeen

Goed ventileren betekent dat het vocht naar buiten kan.
Gebruik daarvoor zoveel mogelijk de ventilatieroosters en ramen.
Zorg dat vocht altijd naar buiten kan en verse lucht naar binnen.
Zet tijdens het douchen en koken de mechanische ventilatie op de hoogste stand.
Laat de mechanische ventilatie nog ongeveer 20 minuten aanstaan na het koken en douchen.