Overlast

Heb je (over)last van je buren? Dan is het verstandig om de irritatie niet te laten oplopen. Vaak zijn mensen zich helemaal niet bewust dat zij overlast veroorzaken. Door zo snel mogelijk met elkaar te praten, voorkom je dat dingen uit de hand lopen. Kom je er samen echt niet uit? Neem dan contact op met buurtbemiddeling.  

Je kunt ze ook bereiken via: 033 – 469 24 20 of buurtbemiddeling@welzin.nl

Meer tips staan ook op www.problemen met je buren.nl.

Veel gevraagd over Overlast

De honden van de buren blaffen heel vaak. Wat kan ik doen?

Algemeen

Spreek je buren eerst zelf aan. Het kan zijn dat ze zich niet bewust zijn van de overlast. Met een gesprek kun je soms een heleboel ergernissen oplossen. Je kunt afspraken maken die voor jullie goed werken. Kom je er niet uit, dan kun je met de politie bellen. Je kunt ook buurtbemiddeling inschakelen. Kijk voor meer informatie op de website problemenmetjeburen.nl.

Ik ervaar overlast van mijn buren/ buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Algemeen

Spreek degene van wie je overlast hebt altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek los je vaak een heleboel ergernissen op. Je kunt afspraken maken die voor jullie goed werken. Kom je er samen toch niet uit? Dan kun je contact opnemen met buurtbemiddeling. Kijk voor informatie en contactgegevens op problemenmetjeburen.nl.

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

Algemeen

Neem dan contact op met de politie. Ga niet zelf op onderzoek uit.

Ik woon in een koopwoning. Kan ik een overlastmelding over een huurder van jullie doen?

Algemeen

Je kunt altijd een melding doen. Of wij het moeten oplossen, is afhankelijk van de situatie. In veel gevallen is het je eigen verantwoordelijkheid om problemen aan te pakken en op te lossen. Een goed gesprek lost vaak een heleboel ergernissen op. Een eventuele rechtszaak moet je zelf, als woningeigenaar, starten.

Ik woon in een straat met huurders en kopers. Ik ervaar overlast van een koper. Wat kan ik doen?

Algemeen

Wij kunnen hierin niet bemiddelen. Hiervoor kun je buurtbemiddeling inschakelen. Kijk voor meer informatie op problemenmetjeburen.nl. Ook kun je overlast melden bij de politie of de gemeente.

Waarom mag ik overlast niet anoniem melden?

Algemeen

Een anonieme melding van overlast nemen wij niet in behandeling. Een overlastmelding die binnenkomt, behandelen wij namelijk altijd vertrouwelijk. Wij geven nooit zonder jouw toestemming aan de overlastgever door wie de melding gedaan heeft. Pas als het tot een rechtszaak komt, voeren wij de overlastmelding aan als bewijsmiddel. Wij vragen daarvoor altijd toestemming aan jou als melder.

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

Algemeen

Wij treden pas op bij extreme overlast. De overlast moet dan ondraaglijk of onaanvaardbaar zijn. In het uiterste geval vragen wij de rechter om de woning te mogen ontruimen. Een rechter wijst een ontruimingsvonnis ook niet zo maar toe. Want de huurder wordt dan dakloos. Er moet dus echt wel wat aan de hand zijn. Daarom zijn er meerdere schriftelijke overlastmeldingen nodig, die ook echt bewezen zijn. Pas dan kunnen wij dit voorleggen aan de rechter. Zonder voldoende bewijs staan wij machteloos.

Wat doen jullie na een overlastmelding?

Algemeen

Wij adviseren om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan. Wij doen in eerste instantie niets. Kom je er echt samen niet uit? Neem dan contact op met buurtbemiddeling. Zij nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.

Je kunt ze ook bereiken via: 033 – 469 24 20 of buurtbemiddeling@welzin.nl

Meer tips staan ook op www.problemen met je buren.nl.

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken?

Algemeen

Je mag geen drugs maken in de woning of verkopen vanuit je woning. Gebeurt dit wel, dan ontbinden wij de huurovereenkomst. Daarvoor doet de rechter uitspraak.

Wat gebeurt er als jullie hennepkweek bij een huurder thuis ontdekken?

Algemeen

Als wij hennepkweek ontdekken, vragen wij de huurder het huurcontract op te zeggen. Doet de bewoner dit niet? Dan vragen wij om beëindiging van de huurovereenkomst bij de rechter. De rechter wijst dit altijd toe. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder.