Inschrijven als woningzoekende en reageren

Zoek je een sociale huurwoning in Nijkerk, Nijkerkerveen of Hoevelaken? Schrijf je dan in als woningzoekende bij Woningnet Eemvallei. Op Eemvallei.mijnDAK.nl (voorheen WoningnetEemvallei.nl) kun je dagelijks reageren op nieuw woningaanbod. Je betaalt jaarlijks voor je inschrijving.

Veel gevraagd over Inschrijven als woningzoekende en reageren

Ik wil een woning huren in de gemeente Nijkerk. Hoe werkt dat?

Algemeen

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning in de gemeente Nijkerk met je ingeschreven staan bij Woningnet Eemvallei. Je kunt je inschrijven via Eemvallei.mijnDAK.nl (voorheen WoningnetEemvallei.nl). Of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning hangt af van je (gezamenlijke) inkomen, inschrijfduur en grootte van je gezin.

De kosten voor een inschrijving zijn € 15,00, de jaarlijkse verlenging kost € 5,00. 

Dagelijks plaatst WSN woningen op Eemvallei.mijnDAK.nl (voorheen WoningnetEemvallei.nl). Je hebt 3 dagen om te reageren, op maximaal drie woningen tegelijk. Met je inschrijving kun je ook reageren op huurwoningen in Amersfoort, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg.

Waar vind ik het energielabel van de woningen die op Woningnet Eemvallei staan?

Algemeen

Het energielabel staat vermeld bij de woningadvertentie op Eemvallei.mijnDAK.nl (voorheen WoningnetEemvallei.nl).

Ik ga scheiden en zoek een huurwoning. Hoe werkt dat?

Algemeen

Het heeft pas zin om naar een nieuwe huurwoning te zoeken nadat het scheidingsverzoek bij de rechtbank is ingediend. Vóór die tijd zijn jij en je (ex)partner nog steeds officieel getrouwd en worden jullie automatisch als medehuurders beschouwd. Dit betekent dat je ex-partner na de scheiding aanspraak kan maken op jouw nieuwe huurwoning. Bovendien wordt, als de scheiding nog niet is ingediend, het inkomen van je partner meegerekend bij de toewijzing van een nieuwe woning, wat vaak nadelig is.

Je kunt wel alvast kijken wat je mogelijkheden zijn:

Wat kost inschrijven als woningzoekende?

Algemeen

De inschrijfkosten zijn € 15,00. De jaarlijkse verlenging kost € 5,00.

Met welk inkomen kom ik in aanmerking voor een sociale huurwoning?

Algemeen

Of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning hangt af van het aantal personen waarmee je verhuist en je verzamelinkomen. De inkomensgrenzen staan in de Woningwet en wijzigen jaarlijks. Hier vind je een overzicht van de huidige inkomensgrenzen.

Hoe vind ik een woning die bij me past?

Algemeen

Kijk regelmatig op Eemvallei.mijnDAK.nl (voorheen WoningnetEemvallei.nl) of er een woning vrijkomt die je aanspreekt. Houd ook je e-mail goed in de gaten, als je Digizine hebt aangezet bij Woningnet, krijg je een e-mail als er een passende woning op staat. 

Hoe reageer ik op een vrijkomende woning?

Algemeen

 • Je reageert via Eemvallei.mijnDAK.nl (voorheen WoningnetEemvallei.nl). Om te kunnen reageren met je je eerst inschrijven als woningzoekende.
 • Zie je een passende woning? Wacht niet te lang met reageren. De woning staat 3 dagen oop de website. Kijk goed vóór welke datum je moet reageren.
 • Je kunt maximaal op 2 woningen tegelijk reageren.
 • Zorg alvast dat je de juiste documenten in huis hebt, voor als je een woning krijgt toegewezen.  

  Aan te leveren documenten van jezelf en eventueel je partner:

  • Een Inkomensverklaring 2022. Of de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2022, huurtoeslag 2022, zorgtoeslag 2022 of kinderopvangtoeslag 2022.
  • Kopie van een geldig legitimatiebewijs.
  • Een recent 'Uittreksel Basis Registratie Personen' met daarop de datum van vestiging in de gemeente waar je nu woont en de namen van iedereen die op het adres staat ingeschreven (op te vragen bij de gemeente, uittreksel mag niet ouder zijn dan 6 maanden).
  • Verhuurdersverklaring van je huidige verhuurder (indien van toepassing).

Is de uiterste reactiedatum verstreken en ben je de eerste kandidaat? Dan stuurt Woningnet Eemvallei je een e-mail waarin ze vragen of je nog belangstelling hebt. Binnen 24 uur moet je laten weten belangstelling te hebben. Dan krijg je de mogelijkheid de woning te bezichtigen. Reageer je niet, dan kom je niet meer in aanmerking voor de woning.

Hoe toetsen jullie mijn inkomen?

Algemeen

Als je een voorlopige aanbieding hebt gekregen, dan lever je bij ons je inkomensverklaring 2022 of de definitieve aanslag inkomstenbelasting, huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag 2022 in. Wij controleren dan of het inkomen passend is bij de aangeboden woning. Zorg ook dat je inkomensgegevens die je in Eemvallei.mijnDAK.nl (voorheen WoningnetEemvallei.nl) hebt ingevuld, altijd kloppen. Zo krijg je alleen de woningen te zien die passen bij jouw inkomen. 

Om tot een actueel inkomen te komen passen we een door de overheid opgelegde ophogingsfactor toe
Je inkomen komt daarmee iets hoger uit dan het bedrag dat op de inkomensverklaring staat. Met dat berekende inkomen, stellen we vast of je in aanmerking komt voor een bepaalde huurwoning.

Wat betekent het verzamelinkomen?

Algemeen

Dit is het (gezamenlijke) inkomen dat op je inkomensverklaring of definitieve aanslag van de Belastingdienst staat. Tel de inkomens van iedereen die met je mee verhuist bij elkaar op. Het inkomen van inwonende kinderen telt niet mee, ongeacht hun leeftijd.

Je vindt het verzamelinkomen op je inkomensverklaring of voorlopige of definitieve aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst. De overheid verplicht de corporaties om van dit inkomen uit te gaan bij het toewijzen van een woning.

Hoe weet ik of ik met mijn inkomen een bepaalde vrijkomende woning kan huren?

Algemeen

Op Eemvallei.mijnDAK.nl (voorheen WoningnetEemvallei.nl) zie je op basis van je ingegeven (gezamenlijke) inkomen, alleen de woningen waarvoor je in aanmerking komt.

Hoe lang duurt het voor ik een woning krijg in Nijkerk, Nijkerkerveen of Hoevelaken?

Algemeen

Dat is niet te voorspellen. Dit is afhankelijk van de wijk en het woningtype dat je zoekt. Als je ingelogd bent op Eemvallei.mijnDAK.nl (voorheen WoningnetEemvallei.nl) zie je wel hoe groot je kans van slagen bij die woning is. Voor lotingwoningen is de inschrijfduur niet van toepassing. Omdat er geloot wordt, maakt iedereen evenveel kans.

Kan ik me inschrijven voor een nieuwbouwwoning in de gemeente Nijkerk?

Algemeen

Je kunt je niet bij ons inschrijven voor een nieuwbouwwoning. Het aanbod van nieuwbouw huurwoningen vind je op Eemvallei.mijnDAK.nl (voorheen WoningnetEemvallei.nl). Je hebt wel een inschrijving nodig om te kunnen reageren.

Hoe geef ik wijzigingen in mijn gegevens als woningzoekende door?

Algemeen

Ga naar Eemvallei.mijnDAK.nl (voorheen WoningnetEemvallei.nl) en log in op je eigen account. Het is belangrijk dat je gegevens actueel zijn en dat je gezinssamenstelling en inkomen kloppen. Deze informatie is bepalend bij het toewijzen van een woning.

Je naam, geslacht en geboortedatum kun je niet zelf aanpassen. In dit geval bel je met het Klantcontactcentrum WoningNetEemvallei, (0900) 040 06 02.

Ik ben mijn inlognaam en/of wachtwoord kwijt van mijn WoningnetEemvallei account. Wat kan ik doen?

Algemeen

Het wachtwoord kun je zelf opvragen via WoningnetEemvallei en klik op wachtwoord vergeten.

Ik ga samenwonen, maar sta alleen ingeschreven. Kan mijn partner bij mijn inschrijving gezet worden?

Algemeen

Dat kan, je kunt je partner zelf opvoeren bij je inschrijfgegevens op Eemvallei.mijnDAK.nl (voorheen WoningnetEemvallei.nl). Er wordt voor je partner een eigen inschrijfdatum aangemaakt.

Ik heb de verlengingskosten voor mijn inschrijving bij Woningnet betaald met een eenmalige machtiging, maar het is niet afgeschreven. Hoe komt dat?

Algemeen

Je betaling wordt niet direct afgeschreven. Dit kan enkele weken duren. In de tussentijd kun je gewoon reageren op woningen.

Ik sta ingeschreven als woningzoekende bij Woningnet Eemvallei. Kan ik mijn inschrijving overdoen aan iemand anders?

Algemeen

Nee, dat is niet mogelijk. Je inschrijving is persoonlijk.

Ik zoek een woonwagen/standplaats in de gemeente Nijkerk. Hoe regel ik dat?

Algemeen

Wij hebben geen standplaatsen en/of woonwagens. Neem contact op met de gemeente Nijkerk voor meer informatie.

Vervalt mijn inschrijving bij WoningnetEemvallei als ik niks van me laat horen als jullie mij een woning aanbieden?

Algemeen

Nee, je inschrijving vervalt niet. Maar lees de advertentietekst wel goed door en bekijk de foto's en plattegronden. Zodat je je een goed beeld kunt vormen van de woning.

Reageer alleen op de woningen waar je ook echt wilt wonen.

Wij staan samen ingeschreven als woningzoekende bij WoningnetEemvallei, maar we gaan uit elkaar. Wie mag de inschrijving houden?

Algemeen

Een wijziging of splitsing in je inschrijving kun je telefonisch aanvragen bij het Klantcontactcentrum WoningNetEemvallei, (0900) 040 06 02

Ik sta als medeaanvrager op een inschrijving, kan ik een eigen inschrijving krijgen?

Algemeen

Een wijziging of splitsing in je inschrijving kun je telefonisch aanvragen bij het Klantcontactcentrum WoningNetEemvallei, (0900) 040 06 02

Waar kan ik een uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) opvragen?

Algemeen

Je kunt dit opvragen bij de gemeente. Hiervoor heb je vaak je DigiD nodig. Het uittreksel BRP mag niet ouder zijn dan zes maanden.

Wat betekent passend toewijzen?

Algemeen

In de Woningwet is vastgesteld dat wij woningen 'passend' moeten toewijzen. De overheid wil namelijk dat je een woning huurt die bij je inkomen past. Dit wordt bepaald aan de hand van je inkomen en uit hoeveel personen je huishouden bestaat. In de inkomenstabel zie je wat ongeveer je huur kan zijn.

Ik heb een signalering op mijn inschrijving bij Woningnet Eemvallei. Wat betekent dit?

Algemeen

In bepaalde situaties kan een woningcorporatie bepalen dat je op de signaleringslijst van Woningnet Eemvallei wordt geplaatst, bijvoorbeeld als je ernstige overlast hebt veroorzaakt of je huurwoning zonder toestemming hebt onderverhuurd. Gedurende de periode van de signalering kun je niet reageren op sociale huurwoningen in de regio Eemvallei. Afhankelijk van de reden duurt dit één tot vijf jaar. Je bouwt ondertussen wel gewoon inschrijftijd op.

Als je een signalering op je registratie hebt, dan heb je hier bericht van gehad met daarin de reden, de duur en uitleg over de bezwaarprocedure

Op het moment dat de einddatum van de signalering is bereikt, wordt deze automatisch verwijderd.

Duidelijke regels
De corporaties in de regio Woningnet Eemvallei (Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg) hebben afspraken gemaakt over wanneer en hoe lang iemand gesignaleerd wordt. Dit doen we niet zomaar. Dat doen we alleen maar volgens strenge regels, die zijn vastgelegd in het Protocol signalering ongewenst huurdersgedrag. Dit protocol is opgesteld volgens de richtlijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens. In het protocol is ook vastgelegd dat een huurder bezwaar kan maken tegen de signalering. 

Wat zijn redenen om een woningzoekende te signaleren bij Woningnet Eemvallei?

Algemeen

Wanneer een huurder de volgende (of soortgelijke) problemen of overlast veroorzaakt, krijgt hij of zij een signalering op zijn inschrijving bij Woningnet Eemvallei. 

 • zeer ernstige overlast voor omwonenden
 • een gevaar vormen voor andere
 • agressief gedrag vertonen
 • de woning voor andere doeleinden gebruiken dan wonen zoals hennepteelt
 • grote huurschuld
 • fraude bij het accepteren van de woning.

Als je een signalering hebt, kun je gedurende een periode niet reageren via Woningnet Eemvallei.